Béres
Csodadoki

Zsűri

Ramháb Mária
Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke

Baján születtem, magyar-történelem szakos tanárként, később könyvtárosként diplomáztam. 1990 óta a Katona József Könyvtár igazgatója vagyok. Szakmai közreműködésemmel 1993-1996-ban épült fel a könyvtár kecskeméti, központi épülete, mely az egyik legnagyobb kulturális beruházás volt az országban. Folytonos megújulásával, szolgáltatásbővítéssel az intézmény évtizede az ország egyik leglátogatottabb könyvtára, amely a babáktól a nagyikig európai színvonalú szolgáltatást nyújt. Vezetésemmel létrejött a megyei könyvtár kistelepülési szolgáltató rendszere, amelynek már 86 tagja van. Jelenleg az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke vagyok.

Őri Gergely
Őri Gergely ügyvezető, JátékNet webáruház

A JátékNet webáruház ügyvezetője, a SzeK.org (Szervezet az Elektronikus Kereskedelemért) elnökségi tagja, mindemellett pedig az Ország Játéka védnökeként a szülők támogatásának és a gyerekek játékos fejlesztésének egyaránt elkötelezett híve vagyok. Okleveles közgazdászként 2006-tól dolgoztam a MOL Csoportnál majd a Tesconál töltöttem be középvezetői pozíciókat. 2012-től indítottuk el Magyarországon a Tesco anyacégnél 15 éve sikeresen működő online élelmiszer bevásárlást. Vezetésem alatt a Tesco e-kereskedelmi üzletága a hazai piac meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Egy másfél éves kisfiú, Tomi édesapja vagyok. Feleségemmel, Mónikával éppen kislányuk születését várjuk.

Dr. Abdulrahman Mohamed
Dr. Abdulrahman Mohamed csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, Békés Megyei Központi Kórház

A Szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen 1996-ban végeztem. Az egyetem után két évig Jemenben dolgoztam, majd négy hónapon át Sátoraljaújhelyen, az ottani kórház Csecsemő-és Gyermekosztályán tevékenykedtem. 1999 óta Gyulán, a Csecsemő-és Gyermekosztály koraszülött Intenzív Osztályán dolgozom. 2003-ban csecsemő-és gyermekgyógyászatból, 2007-ben neonatológiából szereztem szakvizsgát. 2008-ban adjunktusi, 2013-ban főorvosi kinevezést kaptam. A gyerekek között érzem igazán jól magam, mert szívem mélyén magam is gyerek vagyok. Három fiú gyermekem van: Shaadi, Haitham és Karim. Hiszem, hogy a mosoly és az ölelés a legnagyszerűbb ajándék, amit egy gyermek kaphat. Megtisztelő a felkérés, amit a Csodadoki rajzpályázat zsűrijébe kaptam, minden pályázó gyermeknek sok sikert kívánok!

Dr. Benyó Gábor
Dr. Benyó Gábor Tábitha Gyermekhospice Ház orvosigazgatója

1965-ben születtem Budapesten. Gyermekkoromban még alig volt számítógép és hétfőnként a TV-ben sem volt adás, délelőtt meg csak iskolatévé, azért igen sokat olvastam és rúgtam a labdát a grundon. Rajzolással is próbálkoztam, de nem jutottam messzebb, mint a Sicc című mesekönyv ábráinak kimásolása, ezért már korán eldöntöttem, hogy nem rajzművésznek készülök.
Eszemben sem volt, hogy egyszer majd komolynak nevezett doktor bácsi leszek és 1989-ben elvégzem az orvosi egyetemet, sőt később nyugtalan tudásvágyam miatt gyermekgyógyászat, onkológia, majd hematológiai szakvizsgákat is szerezek. Gyermekeim száma csak az első 3 szakvizsgával tartott lépést és igy utoljára a palliatív és hospice ellátási vizsgámhoz már Réka, Bence és Kinga is lelkesen szurkoltak.
Igyekszem, hogy soha se komolyodjak meg teljesen és talán ezért is töltök most már 15 éve majdnem minden évben legalább egy nyári turnust a Bátor Táborban önkéntes doktorbácsiként, ahol igyekszem felvenni a cimborák által diktált felhőtlen könnyed iramot. Hogy ne lógjak ki a felnőttek közül (akik sokszor halmozzák a munkákat), a Tábitha Gyermekhospice Ház orvosigazgatói feladatai mellett a Hospice és Palliatív Ellátás Szakmai kollégiumi Tagozat elnökségét is elvállaltam. Imádom a rajzfilmeket és legjobban esik, ha családom körében együtt nézzük Őket és utána nagyokat nevethetünk az élményeken.

Borbás Emese
Borbás Emese Tábitha gyermekhospice-ház gyógypedagógusa

A törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház gyógypedagógusa vagyok, emellett aktív tagja a Kórházpedagógusok Egyesületének. Hivatásom a krónikus beteg, tartós kórházi kezelés alatt álló gyermekek és családjaik támogatása, segítése, élményekkel, játékokkal, sok-sok nevetéssel. A foglalkozásokon gyakran előkerül a festés, rajzolás, mely során betekintést nyerhetünk a gyerekek fantasztikus kis csodavilágába. A pályázatnak köszönhetően számos új világba kapok meghívót, ahová szívesen indulok. Izgatottan és kíváncsian várom a megrajzolt élményeket.

Dr. Dolowschiák Annamária
Dr. Dolowschiák Annamária házi gyermekorvos

Orvosi diplomámat a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szereztem. Végzés után Budapesten, a Budai Gyermekkórházban dolgoztam 14 évet, utána 2 évig Érden voltam körzeti gyermekorvos, majd újra Budapesten, a II. kerületben ifjúsági orvos. 1993 óta Budapesten, a XII. kerületben vagyok házi gyermekorvos. 1997 óta vezetőségi tagja vagyok a Házi Gyermekorvosok Egyesületének. Dolgoztam a Magyar Orvosi Kamarában, az Országos Alapellátási Intézetben, voltam budapesti házi gyermekorvos szakfelügyelő főorvos. Mai napig vezetőségi tagja vagyok a Magyar Gyermekorvosok Társaságának, s újból vezetőségbe választottak a Házi Gyermekorvosok Egyesületében. Boldog családom, 3 gyermekem, 3 és fél unokám van. Talán nem mutattam annyira rossz példát gyermekeimnek a hivatást és a családot megvalósító példában, mivel lányom is gyermekgyógyász lett. Mindig gyerekekkel voltam körülvéve, sok kedvességet és szeretetet kapok mind családomtól, mind a kis pácienseimtől, akik számtalanszor rajzzal kedveskednek doktor nénijüknek. Megható módon tudják rajzzal kifejezni érzéseiket, gondolataikat és ragaszkodásukat.

Dr. Hauser Péter
Dr. Hauser Péter onkológus főorvos

1995-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán. 22 éve dolgozom gyermekgyógyászként illetve gyermekonkológusként a Semmelweis Egyetem, II. sz. (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikán. Emellett az "Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért" alelnöke vagyok. Napi munkám során rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőgyermekek gyógyításával foglalkozom, emellett önkéntesként vállalt egyesületi munkával a civil világban is a daganatos gyermekek ügyének előmozdításán fáradozom. Házas vagyok, három gyermek édesapja.

Kárász Eszter
Kárász Eszter színész, előadóművész, bohócdoktor, Eszter-lánc mesezenekar

Gyerekkoromban nagyon szerettem figyelni az embereket. Fürkésztem arcvonásaikat, megpróbáltam mögéjük látni, elképzelni az életüket. Ha komor vagy szomorú tekintettel találkoztam, erősen nézni kezdtem, és minden gondolatommal arra koncentráltam, hogy elmosolyodjon. Megdönthetetlenül hittem a gondolat varázshatalmában. Legtöbbször sikerült is. Ha nem működött a varázslat, odaálltam a kiszemelt alany elé, mélyen a szemébe néztem, és halálos komolysággal közöltem vele követelésemet: „Nevetünk!”

Ez a szó később színészként és pedagógusként is végigkísérte az életemet. A sors különös ajándéka volt hát, amikor találkoztam a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvánnyal, és megtudtam, hogy létezik egy hivatás, ami a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került, kórházi falak közé zárt gyerekeknek viszi el a nevetés gyógyító erejét. Bohócdoktorként közel tizenöt éve igyekszem a kórházban fekvő gyermekek számára gyerek- és emberközelibbé tenni a sokszor ijesztőnek tűnő közeget. Makacsul hiszek benne, hogy ha a gyerekek saját öngyógyító erejüket is latba tudják vetni, akkor az orvosok társai lehetnek a gyógyító folyamatban, s így könnyebb és gyorsabb lehet a gyógyulás.

A Csodadoki rajzpályázat is hasonló céllal jött létre, így nagy örömmel vállaltam a zsűri szerepét. Tavaly az Eszter-lánc mesezenekarommal muzsikáltunk a díjkiosztón, és fantasztikus volt látni a rajzokon, hogy a gyermeki fantázia milyen csodákra képes, és hogy válik akár egy infúziós állványból vagy egy injekciós tűből is mesefigura, sárkányölő kard vagy rosszat legyőző varázsszerszám. Régóta meggyőződésem, hogy a gyerekek még többet, igazabbat tudnak a világról, mint mi felnőttek. Ezeken a rajzokon olyan igazibb világ bontakozik ki, amiben jó élni.

Dr. Kovács Zsuzsanna
Dr. Kovács Zsuzsanna Magyar Gyermekorvosok Társaságának képviselője, házi gyermekorvos

Több mint 40 éve gyermekorvosként dolgozom. Pályámat az I. Gyermekklinikán kezdtem, majd házi- gyermekorvosként folytattam. Az orvosláson belül különösen foglalkoztatnak a gyermekek szociális és lelki gondjai. Fontosnak tartom, hogy a házi gyermekorvos az egész család segítője legyen. Több évtizedes munkám egyik legfőbb jutalma, hogy sok régi gondozottam felnőve a saját gyermekét is rám bízza. Kis pácienseim rajzaiból egész gyűjteményem van, így szívesen vállaltam el a rajzpályázat zsűrijében való részvételt

Kulcsár Hajnal
Kulcsár Hajnal a HáziPatika.com főszerkesztője

Kommunikáció-újságírás szakon végzett, jelenleg a Házipatika.com főszerkesztője, korábban szenior szerkesztői pozícióban látta el az oldal tartalmi vezetői feladatait. Több mint 9 év tapasztalattal rendelkezik online egészségügyi területen, korábban a HVG.hu-nál dolgozott újságíró-szerkesztőként, valamint a Medizóna.hu egészségportál főszerkesztőjeként. Publikációi jelentek meg a HVG hetilapban, illetve a HVG szakmai kiadványaiban (Egészség, Oktatás, Pszichológia), a Vital, illetve az Alexandra Könyvjelző magazinban.

Dr. Pászthy Bea
Dr. Pászthy Bea gyermek- és ifjúsági pszichiáter

Szalay József
Szalay József művésztanár, a Rajztanárok Országos Egyesületének elnöke

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium művésztanára vagyok. Gimnáziumi rajz-, művészettörténet-, médiaismeret-tanári munkám mellett vezetőtanárakéntis tevékenykedem (MOME, ELTE, PPKE).Rendszeresen részt veszek művészettörténeti előadások tartásával a Hagyományok Háza „kismesterségek” oktatóinak képzésében is. Az 1985-ös alapítása óta vezetőségi tagja, tizenhét éve főtitkára, hat éve elnöke vagyok a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Konferenciák, továbbképzések (bel- és külföldi tanulmányutak, művészettörténeti kirándulások)szervezésében és lebonyolításában, művésztelepek, alkotótáborokszakmai vezetésében, kiállítások szervezésében és megnyitásában rendszeresen részt veszek. Festményeimmel, grafikáimmal jómagam is gyakran szerepelek csoportos és egyéni kiállításokon.

Vadász Ervin
Vadász Ervin a Bátor Tábor ügyvezető igazgatója

A Bátor Tábor Alapítvány ügyvezető igazgatója vagyok. Közgazdászként több mint 18 évig vezető multinacionális nagyvállalatok fejlődéséért feleltem közép - és felsővezetőként. Családommal együtt éltemPrágában, ahol ügyvezető igazgatóként dolgoztam, majd Szingapúrban ahol Ázsia, Ausztrália és Óceánia térsége tartozott hozzám. Eközben belekóstoltama nonprofit szervezetek világába is, majd Magyarországa visszaköltözve aktív szerepet vállaltam gyermekek segítésével foglalkozó alapítványoknál, amely pozitív és meghatározó élményként felülírta korábbi terveimet.

2015-ben csatlakoztam a Bátor Tábor csapatához és célom, hogy Kelet- Közép Európában minél több súlyos betegségben érintet gyermek és családja részt vehessen ingyenes élményterápiás programjainkon. Továbbá fontos küldetésemnek tartom azt is, hogy az önkéntesség és az adományozás a kultúra részévé váljon a régióban.

Legjobban akkor érzem magam, ha önkéntesként, Bátor Táboros nevén ’cimbiként’, a nálunk táborozó gyerekekkel lehetek és testközelből tapasztalhatom meg, hogy programjainkkal hogyan nyújtunk sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez és a gyógyuláshoz. Mivel sokat jelentenek számomra a gyerekektől ajándékba kapott rajzok, örömmel várom a beérkező pályázatokat.