Béres
Csodadoki
Nevezés
időszak

2016. október 24.-
2017. február 28.

Szakmai
Zsűrizés

2017. március 20 - 23.

Internetes
szavazás

2017. március 8 - 24.

Ünnepélyes
díjátadó

2017. március 31.

A VILÁG LEGCSODÁLATOSABB GYERMEKORVOSAI 2016

Image
Dr. Temesvári Klára Gyerekvilág Orvosi Rendelő Szeged csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos

Szerető családban élek, 3 gyermek édesanyja vagyok - Balázs 12, Angelika 11, Karolina 7 esztendős. Ők életünk legfőbb értelmei. Saját életem, ahogy a szakmám is mutatja, a gyermekeket élteti, szolgálja. A Szegedi Gyermekklinikán kezdtem dolgozni, majd háziorvos lettem Domaszéken, illetve Szegeden egy saját kis rendelőt kialakítva. Nyughatatlan, állandóan tervező alkat vagyok, ezért emellett Kiskunhalason, a gyermekosztályon is tevékenykedem már 9 éve. Részt vállaltam az SOS Gyermekfalu munkájában is. Próbálok annyi részre szakadni amennyit még elbírok, talán megtalálva az "arany középutat".

Image
Dr. Sevcic Krisztina Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) - Klinikai Immunológiai, Felnőtt- és Gyermekreumatológiai Osztály Budapest reumatológus, gyermekgyógyász szakorvos

1991-ben végeztem a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Tulajdonképpen mindig gyermekgyógyász akartam lenni, már az orvosi egyetemre is ezért mentem, az egyetemi évek alatt mégis egy másik szakterület, a reumatológia fele fordult érdeklődésem. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben kezdtem dolgozni, ott találkoztam először gyermekreumatológiai esetekkel. Rögtön tudtam, hogy ez lesz az én szakterületem. Munkám során mindig törekedtem jó kapcsolat kialakítására kis betegeimmel és szüleikkel egyaránt. A gyermekreumatológiai betegségek többsége krónikus, éveken át elhúzódó, a gyermeket sok esetben egész élete során elkísérő kórképek, melyek során szülőnek, betegnek sokszor komoly döntéseket kell hozni a kezeléssel kapcsolatban és a gyermekeknek nem ritkán fájdalmas beavatkozásokon kell átesniük. Nagyon fontosnak tartom tehát a megfelelő tájékoztatást, a gyermek ill. szülők bizalmának elnyerését, hogy a szükséges információk birtokában felelős döntéseket tudjanak hozni. Azt is fontosnak tartom, hogy a vizitek jó hangulatban teljenek, hogy a gyermek ne félelemmel, szorongva jöjjön a vizsgálatra. Egy síró, a vizsgálat közben rúgkapáló gyermeket nehéz megvizsgálni, ilyen helyzetben finomabb elváltozásokat szinte lehetetlen észrevenni. Ha az ismételt vizitek során sikerül a gyermek bizalmát elnyerni, a vizsgálat során nyugodtan fog viselkedni, így az én dolgom is sokkal könnyebb lesz és a gyermeknek sem okoznak lelki traumát az ismételt vizsgálatok. Több kollégám kérdezte, amikor megtudta, hogy gyermekreumatológiával szeretnék foglalkozni, hogy nem sajnálom-e a gyermekeket, hogy tudok gyermekeket kezelni? Amikor ezt elmeséltem akkori főnökömnek, Dr. Balogh Zsoltnak, erre a következő kérdést tette fel: Hogyha mindenki így gondolkozna, ki segítene ezeken a beteg gyermekeken? Hát bízom benne, hogy eddigi munkám során és ezután is még sokukon tudok segíteni.

Image
Dr. Nagy Mária Budai Egészségközpont Budapest szemész, gyermekszemész szakorvos

Orvosi diplomámat a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szereztem 1988-ban. Orvostanhallgatóként kezdetben a gyermekorvos szerettem volna lenni. Később a szemészetet megismerve, rájöttem, hogy - szerintem - a szem talán a legfontosabb, legcsodálatosabb érzékszervünk, ezért és a szem és betegségeinek megismerése eltántorított eredeti tervemtől. Az egyetem elvégzését követően a pécsi Szemészeti Klinikán dolgoztam, majd a budapesti II. számú Szemészeti Klinikára (Mária u.) kerültem. Hamar ráébredtem, hogy a felnőttek szemészeti panaszának megoldása mellett a gyermekek mosolya, ölelése, őszinte ragaszkodása is elengedhetetlen a számomra, így a szemész szakvizsga megszerzését követően megszereztem a gyermekszemész képzettséget is. Családommal dolgoztam külföldön (Görögország, Kína) is, de hazatérve olyan munkahelyet kerestem, hogy felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt tudjak foglalkozni. 2005-től dolgozom a Budai Egészségközpont szemész,- gyermekszemész szakorvosaként, ahol teljesült régi vágyam, és egész családok - a Nagyszülőktől akár az éppen megszületett unokáig - komplex szemészeti gondozását, kezelését el tudom látni, így ragaszkodó felnőtt családtagok mellett a gyermekek mosolya is még jobb munkavégzésre ösztönöz.

Image
Dr. Bényi Zsolt Budapest, XVII. kerület Gyermekorvosi rendelő (Kép u.) Budapest házi gyermekorvos

Budapesten születtem 1950-ben egy háromgyermekes család legkisebb gyermekeként. Közel hatvan éve élek a XVII. kerületben, itt végeztem általános- és középiskolai tanulmányaimat. 1975-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, és ötévnyi kórházi gyakorlat után immár harminc éve dolgozom Rákoshegyen házi gyermekorvosként. Nős vagyok, két nagykorú gyermekem és két unokám van.

Image
Dr. Galambos Éva Budapest, XVII. kerület Gyermekorvosi rendelő (Ferihegyi út) Budapest házi gyermekorvos

n.a.

Image
Dr. Vitális Réka Budapest XV. ker. Önkormányzat Egészségügyi Intézménye Budapest házi gyermekorvos

Hivatásomat már középiskolás koromban eldöntöttem,- és ez nem most volt! - valószínű, pedagógus szüleim hatására. Pici korom óta az általuk nevelt gyerekek között nőttem fel és valahogy "rám ragadt" az édesanyám féltő, gondoskodó, édesapám szigorúbb, de következetes szeretete az általuk tanított gyerekekkel szemben. Nem volt kérdés számomra, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, gyógyítani őket. Ezt a döntésemet - 30 éve dolgozom - a mai napig nem bántam meg. Nagy öröm számomra, ha egy ovissal eljátszunk: mondjuk a hat éves oltásnál, hogy nagy levegőt vesz, mint aki a Balaton aljára merül repülőgép roncsokat keresni, az alatt én meg egy balatoni szúnyogként egy kicsit megcsípem, aztán jól kifúja a levegőt, mint egy nagy bálna és már túl is vagyunk az oltáson. Vagy egy kamasz őszintén kinyitja lelkét, vagy egy kis babával "elgagyarászunk" az időjárásról mondjuk. Confucius szerint : válaszd azt hivatásodnak, amit szeretsz, és soha többé nem kell dolgoznod. Én ebben a szerencsés helyzetben vagyok : a hivatásom a hobbim.

Image
Dr. Kósa Júlia Budapest, XVII. kerület Gyermekorvosi rendelő (Kép u.) Budapest házi gyermekorvos

n.a

Image
Dr. Farkas Béla Karina magánrendelő Budapest szülész-nőgyógyász

n.a.

Image
Dr. Román Rita Háziorvosi rendelő Szeged házi gyermekorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász

Dr. Román Rita csecsemő-és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász vagyok. Szegeden dolgozom házi gyermekorvosként és gyermektüdőgyógyászként. A gyermekgyógyászat iránti szeretetemet Édesapámtól kaptam ajándékba, aki szintén ezt a hivatást választotta. Gyermekek közt lenni egész nap, nekem annyit jelent: lélekben gyermek maradni, apró mosolyoknak, kedves kis szavaknak is őszintén örülni. A világ legnagyobb csodája egy új élet születése, gyermekeinkben élünk tovább. Értékeinket csak rajtuk keresztül tudjuk továbbadni, ezért számomra hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy gyermekgyógyász lehetek.

Támogatók és Partnerek

SESAME PR
Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete